Uskolisna perunika - Iris graminea

Uskolisna perunika
Iris graminea (Lat)
Porodica - I r i d a c e a




Kada budete prolazili pored ovog predivnog cvijeta perunike sigurno je da će vam odmah upasti u oči. Uskolisna perunika ima vitku stabljiku, te kratak i tanak podanak. Stabljika je dvobrida i visine izmedu 15 i 35 cm. Listovi su linearni, tanki i dugi kao listovi trava. Široki su 0,5 do 1 cm i nadvisuju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, pravilni 1 do 2 na stabljici. Modroružičaste su boje, s tamnijim žilicama i uzdužnim prugama. Ima vrlo ugodan miris. 

Ova perunika raste u termofilnim listopadnim šumama i šikarama na manje - više blago humusnim, pjeskovitim ili kamenitim staništima, od nizinskog do brdskog pojasa. U flori Bosne i Hercegovine je možete naći u šumama i obroncima obraslim grmljem u gorskim i pretplaninskim područjima. Prijeti joj istrebljenje zbog branja u dekorativne svrhe.

U toplim sunčanim danima na cvijetu možete često da nađete bumbara koji nakon konzumacije nektara perunike ne može odletjeti. Dodirnete ga, a on samo lijeno kruži i bezuspješno maše krilima. Podanak biljke je ljekovit, a kao kod svih perunika i otrovan. Zato ne budite naivni kao bumbar. Uživajte u ljepoti cvijeta i ništa više.




--------------------------------------------
» Planinarska Tura – Mountain Tour «
Web: http://www.mountaintour.ba/en.html
Email:  planinarska.tura@gmail.com
https://www.facebook.com/planinarska.tura