Alpski kotrljan - Eryngium alpinum

Alpski kotrljan
Lat. Eryngium alpinum
Eng. Sea holly or Alpine Sea Holly


  Foto: Stjepanović Zoran

Planinski kotrljan, alpski kotrljan, kotrljan sčetinasti, sikavac planinski, sikavica modra, skolobad

Red: Apiales
Porodica: Apiaceae

Opis 
Planinski kotrljan je uspravna, čvrsta, 30 do 70 cm visoka trajnica. Njegovi prizemni listovi su široko jajasti ili trokutasto srcoliki i imaju nepravilan pilasti rub, sa zupcima koji završavaju bodljom. Ploha lista je duga 8 do 15 cm i široka 3 do 13 cm, dok je peteljka lista 2 do 4 puta dulja od nje. Stabljični listovi su prema vrhu stabljike sve dublje urezani, a gornji su modri. Stabljika završava sa 1 do 3 kuglasta ili valjkasta štitca koji sliče glavicama. Oni su dugi do 5 cm i plavkaste do plavoljubičaste su boje. Obavijeni su s više od 25 listova ovoja koji su dugi 3 do 6 cm, duguljasto kopljasti, dvostruko perasto razdijeljeni, bodljasti i duži od cvata. Pojedini glavičasti štitac čine brojni sitni cvjetovi čiji lapovi imaju bodljaste zupce, a latice su uske i često izrubljene. Plod je prekriven gustim ljuskama.

Traži dobru propusnost tla, jer je sam izvorno stasao u kamenjarskom i škrtom podneblju. Potrebno joj je puno sunca, iako može tolerisati i blažu zasjenjenost. Izuzetno je otporan na sušu, na posolicu i na neujednačene temperature.
 
Cvate u julu i augustu, jajolikim cvjetnim glavama okruženim, bogatim, bodljikavim perjastim ovratnikom. 
Na umjerenim stapkama ističu se čelično modri listovi koji završavaju trnovitim zupcem.

Staništa planinskog kotrljana su kameniti pretplaninski travnjaci, najčešće na vapnenačkoj podlozi, uz rub klekovine bora i među kamenjem uz rub ponikava.

Pojavljuje se uglavnom na višim nadmorskim visinama, odnosno u planinskim predjelima. Obzirom da raste u višim i razmjerno nepristupačnim područjima, vrsta zasad nije ugrožena.

--------------------------------------------
» Planinarska Tura – Mountain Tour «
Web: http://www.mountaintour.ba/en.html
Email:  planinarska.tura@gmail.com
https://www.facebook.com/planinarska.tura