Kako Izabrati Vreću Za Spavanje

Kako izabrati vreću za spavanje? Najkraći odgovor - Teško :)

Trebate prije svega znati šta hoćete. Zašto uzimate vreću za spavanje. Za ljeto ili zimu. Ako je za zimu jeli za spavanje u domu ili spavanje u šatoru ... itd itd.

Obzirom na punjenje vreće za spavanje mogu biti sintetičke i pernate. Poliamid je najčešći pokrivni (vanjski) materijal koji dobro štiti punjenje od vanjskih utjecaja. Unutrašnji materijali su kombinacija od 100% sintetike i 100% pamuka. Ako želimo vrlo laganu vreću, biramo sintetiku za unutrašnji materijal. Ako je važniji komfor onda biramo pamuk.
 
Pernate vreće
Pernate vreće za spavanje namijenjene su nižim temperaturama. Dakle kad nam je bitna težina i volumen. Najadekvatnije su za spavanje pod vrlo niskim temperaturama i malo vlage (visokogorje...). Ovaj tip vreća na vlazi i mokrom otkazuje. Obavezno se mora obratiti pažnja na količinu i kvalitet perja. Kvalitet se izražava odnosom između paperja i perja: 70/30 - 70% paperja, 30% perja.

Sintetičke vreće
Sintetička punjenja su uglavnom izrađena od šupljih poliesterskih vlakana. Svako poliestersko vlakno je šuplje (recimo FIBRE H4 ima u jednom vlaknu 4 uzdužne pregrade/komore, TERMOLITE 7 uzdužnih pregrada). Stoga pored odlične izolacije osigurava i otpornost na vlagu. Vlažna sintetička vreća znatno bolje izoluje od vlažne pernate.

Šta znače oznake temperatura na vreći?
"Ekstremna" temperatura je ona najniža temperatura pri kojoj neće doći do pothlađivanja. Podrazumijeva se da se na takvoj temperaturi nećete baš naspavati. "Prvom komfornom" nazivamo temperaturu na kojoj će ugodno spavati oni, koji nisu toliko osjetljivi na zimu. "Druga komforna" je temperatura važna za one koji se užasavaju zime. "Maksimalna" je temperatura ona iznad koje će u vreći za spavanje biti prevruće. VAŽNA NAPOMENA: OVO SE ODNOSI NA TEMPERATURE U ŠATORU, KADA SPAVAMO NA ODGOVARAJUČEM IZOLACIJSKOM PODMETAČU, OBUČENI U TOPLI DUGI SPORTSKI VEŠ.


Različiti proizvođači različito navode temperature.
Primjeri:

-27/-16/-10/+22 = ekstremna/prva komforna/druga komforna/maksimalna

-10/-3/+2 = ekstremna/komforna/komforna

+10/+25 = ekstremna/maksimalna

+10 = ekstremna

Primjetit ćete da uvijek mora biti navedena barem EKSTREMNA temperatura.

Zašto je izbor vreće tako bitan i na šta još obratiti pažnju ?
Tvoja vreća za spavanje je tvoj krevet. Kada budeš na kampovanju, daleko od svog doma, shvatit ćeš da je vrijeme potrošeno na izbor vreće uvijek dobro potrošeno vrijeme. Glavni faktor za razmatranje je period noći na kampiranju jer vreća vam je tada glavna zaštita od hladnoće.

1. Izaberite svoju vreću za spavanje prema temperaturnim oznakama odnosno prema temperaturama za koje je vreća namjenjena. Vreću birate na osnovu vanjske temperature. Dakle prosječan čovjek mora udobno izdržati vanjsku temperaturu spavajući u vreći. Oznaka na vreći je samo orjentaciona uputa.

2. Najlon je najkorišteniji pokrivni materijal kod vreća jer je lagan i otporan na habanje. Pamuk kao vanjski materijal kod vreće je dobar ako težina nije problem i ako vam ne treba vreća za spavanje koja je vodootporna.

3. Odlučiti o obliku vreće za spavanje. Mumija i kupaste su najtoplije, pružajući zaštitu Vrijeme na svoju glavu. Takođe kada su upakovane zauzimaju najmanje prostora. Pravokutne vreće za spavanje su dobar izbor za obiteljski kamp šatora. One mogu biti korištene i kao deke - prekrivači i kao podloge za sjedenje.

4. Obratite pažnju na kvalitet zatvarača. Rajfešlus bi morao biti reverzibilan i jače držati zub zatvarača. Izolacija mora biti postavljena na svoje mjesto, tako da ne dolazi do rasipanja.

5. Procijenite svoje mogućnosti kada su cijene u pitanju. Koliko ste spremni potrošiti ujedno određuje i vrstu izolacije koju će imati vaša vreća za spavanje. Toplija i laganija izolacija povećava troškove vaše vreće, ali povećava i uživanje u kampovanju.

Za one koji traže vreću za spavanje u planinarskom domu vreće trebaju biti negdje između:
-7/5/10 i -10/-3/+2 


The North Face Tundra


--------------------------------------------
» Planinarska Tura – Mountain Tour «
Web: http://www.mountaintour.ba/en.html
Email: planinarska.tura@gmail.com
https://www.facebook.com/planinarska.tura