117 Godina Meteorološkog Opservatorija na Bjelašnici

Članak posuđen iz Dnevnog Avaza broj 5780 (izdanje subota, 01-Oktobar-2011)
www.mountaintour.ba
sarajevo@mountaintour.ba 


Priča o Meteorološkoj opservatoriji i prvom meteorologu iz Austrije koji je po kazni zbog ljubavnih jada i nevjere završio na 2.067 mn/v

Za lijepog vremena s opservatorija se vide čak i crnogorske planine

Podne je, dežurni meteorolog bilježi novu brzinu vjetra. Ne prelazi 100 kilometara na sat, kaže nam dok se probija kroz gustu maglu na krovu Meteorološkog opservatorija na Bjelašnici. Pamti, govori nam, i veće nepogode, ali ova mu je gotovo pa uobičajena.

- Nekada je bilo vjetrova preko 200 kilometara na sat, koje ni naši uređaji nisu mogli da registriraju. Međutim, ovdje i temperature minus deset ili minus 15 stepeni u kombinaciji s vjetrom od 100 kilometara na sat čine dane i noći neizdrživim - veli nam iskusni meteorolog i planinar.

Izazovno mjesto
Tokom 12 godina rada na Meteorološkom opservatoriju ne pamti, kaže, traumatično iskustvo zbog kojeg bi posao meteorologa zamijenio manje izazovnim radnim mjestom u nekoj od sarajevskih kancelarija.

- Dugogodišnji sam planinar i ovaj posao radim jer volim planinu. Jedne prilike mi je, umjesto dva ili tri sata, od Babinog dola trebalo šest sati da se na skijama popnem do opservatorija. Bilo je naporno, uši su mi promrzle, i razmišljao sam da li da odustanem ili ne, ali sam na kraju ipak došao do vrha - sjeća se.

Na Meteorološkom opservatoriju na Bjelašnici, osim ovog meteorologa, rade još četvorica meteorologa. Primjera poput Josipa Šafera (Shafer), koji je na obroncima Bjelašnice proveo dugih 20 godina, više nema.

- Od 1918. do 1938. godine Šafer je samo nekoliko puta sišao s Bjelašnice. Planinari ga pamte kao čudnog, ali ipak ljubaznog meteorologa, koji u opservatoriju nikada nikome nije uskratio gostoprimstvo. Danas je situacija drugačija. Meteorolozi u opservatoriju provode uglavnom po tri dana. Mislimo da je to najbolje rješenje, jer da ostajemo duže, ne bi valjalo. Lijepo je napraviti odmak od gradske buke, ali i tišina ima svoju cijenu - veli naš sagovornik.

Meteorološka mjerenja u Bosni i Hercegovini započela su u vrijeme austrougarske vladavine, 80-tih godina 19. vijeka. Vojska je, za svoje potrebe, postavila 1879. godine meteorološke stanice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Opservatorij na Bjelašnici izgrađen je 1894. godine i od tada nije promijenio klasični način mjerenja temperatura. Digitalni je jedino anemometar za mjerenje brzine vjetra.

Austrijski car
Bilježenja se vrše svakoga sata, od sedam ili osam sati ujutro, tokom dana, zavisno od godišnjeg doba, a u noći svaka tri sata.

Osim što je na visini od 2.067 metara odolio digitalizaciji, Meteorološki opservatorij na Bjelašnici pretrpio je i nekoliko rušenja. U posljednja dva rata nikome nije valjao, ali je ipak nakon 1894. dva puta obnavljan i puštan u rad, prvo 1951., a potom i 1999. godine.

Pogled austrijskog cara Franje Josipa s uramljene slike na jednom od kuhinjskih zidova opservatorija kazuje da je ovo jedini objekt koji u BiH baštini sjećanje na svog osnivača i austrougarsku vladavinu.

I koliko god je planinski vijenac na svojoj visini od 2.067 metara bio dobronamjeran većini putnika namjernika, i danas su svježa sjećanja na pogibiju sedam planinara iz Zemuna koji su 1962. godine na Bjelašnici izgubili živote u snježnoj lavini.

- U mirnodopskim uvjetima to je najveća tragedija koja se dogodila na Bjelašnici. Među Zemuncima je bilo i nekoliko planinara iz Sarajeva, i u znak sjećanja na njihovo stradanje u blizini im je podignut i spomenik.

Prošao je sat od posljednjeg mjerenja vremena, dežurni se sprema na novo bilježenje temperatura. Pitamo ga po čemu se najstarija visinska stanica na Balkanu i druga u Evropi razlikuje od drugih stanica u BiH i regiji.

- U odnosu na većinu naših stanica koje su locirane u nižim predjelima, ova bilježi pravu planinsku klimu. Ovdje se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima, i registriraju izuzetno jaki vjetrovi, velike količine padavina i taloženja inja. Ni Triglav ga nema toliko. Ovaj vrh ima izuzetne specifičnosti i vidike. Za lijepog vremena odavde se vide čak i crnogorske planine. Neki kažu da su vidjeli i more, međutim, ne vjerujem da je to moguće. Ja ga barem nikad nisam vidio - veli dežurni meteorolog.

Tragična smrt
Među brojnim pričama koje se i danas prepričavaju po selima Bjelašnice je i tragična smrt Antona Obermulera (Obermulleru), prvog meteorologa na Meteorološkom opservatoriju na Bjelašnici. Priča kaže da je ovaj austrijski državni službenik imao najljepšu ženu u Beču, ali nakon što je otkrio da se ona tajno viđa s jednim višim oficirom Astro-ugarske monarhije, slomljenog srca se odlučio fizički obračunati sa suparnikom.

Uslijedila je kazna i Obermuler je po hitnom postupku poslat u Sarajevo na radno mjesto meteorologa. Ovdje je po kazni proveo tri godine. Uslijedilo je nevrijeme i, kako je dugo trajalo, navodno je pomislio da je smak svijeta, zbog čega je izvršio samoubistvo. Njegov grob se nalazi 200 metara ispod opservatorija. Obnovio ga je prije dvije godine "Klub spasavalaca".

Grob prvog meteorologa Antona Obermulera 


--------------------------------------------
» Planinarska Tura – Mountain Tour «
Web: http://www.mountaintour.ba/en.html
Email: planinarska.tura@gmail.com

https://www.facebook.com/planinarska.tura